Soiurile autohtone de struguri ce stau la baza vinurilor autentice moldovenești

Republica Moldova este recunoscută pe plan mondial ca țară vitivinicolă dezvoltată, iar cultura viței de vie din țara noastră cunoaște o istorie de veacuri, avându-și începutul încă din anul 2800 î.e.n. Producerea vinului în Moldova a acumulat o experiență de veacuri venită de la traci, daci, greci, romani, francezi și alte popoare. Actualmente, în țara noastră viile ocupă o suprafață totală de circa de 107 mii ha. Condițiile climaterice caracteristice și relieful specific a țării noastre creeaza condiții unice de cultivare a viței de vie, iar Moldova a ajuns printre primele zece state din lume exportatoare de vinuri.

Trebuie să recunoaștem că multe din vinurile moldovenești sunt fabricate din struguri aduși în țara noastră și adaptați solului prin mai multe metode. Aceste soiuri sunt Chardonnay, Sauvignon blanc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Malbec, Saperavi, etc. Pe lîngă aceasta, Republica Moldova se poate lăuda și cu un șir de soiuri autohtone. Potrivit datelor prezentate de Ministerul Agriculturii, 44 de mii de hectare sunt plantate cu soiuri de viţă de vie moldovenească. Cele mai populare din acestea sunt: Fetească Albă, Fetească Regală, Fetească Neagră, Rară Neagră și Viorica. Aceste soiuri sunt plantate și utilizate pe larg de vinăriile autohtone la producerea unor vinuri de calitate, deja apreciate pe piața internațională. În acest articol vom face o scurtă descriere a acestor 5 soiuri de viță de vie, indicând și principalele combinate de vinuri din Moldova ce utilizează aceste soiuri în procesul de producție.

Festească Albă reprezintă un soi de struguri tradițional românesc și moldovenesc, cultivat în majoritatea podgoriilor de pe teritoriul țării. Vinurile obținute sunt seci sau demiseci, cu un conținut moderat de alcool (11,5-12%), aciditate și zahăr și o finețe naturală. Feteasca Albă produce un vin fin și elegant, catifelat și amplu. Vinurile maturate în butoaie de stejar și învechite în sticlă capătă o aromă-buchet apropiată de cea a fructelor uscate. În unele podgorii cu climă temperată mai răcoroasă, din Fetească albă se obține un vin cu aciditate mai ridicată, având în același timp o prospețime și o fructuozitate specială. O caracteristică aparte a soiului este acumularea foarte ridicată a zahărului, din acest punct de vedere situându-se printre primele în lume. Cantitatea de zahăr acumulată în struguri în mod normal este de 180-220 g/l de must, dar aceasta poate ajunge până la 240-250 g/l și chiar 270 g/l, în condiții de supramaturare. Din vinăriile autohtone care produc vin din acest soi putem evidenția Cricova, Chateau Vartely, Vinăria din Vale, Equinox, Carpe Diem sau Mimi.

feteasca_alba

Feteasca Neagră reprezintă un vechi soi autohton de struguri din care se obține tipul de vin cu același nume. Este cultivat în diverse podgorii din țara noastră și reprezintă un soi foarte viguros, cu rezistență la ger și secetă. Strugurii Feteasca Neagra se maturează deplin incepând cu decada a doua a lunii septembrie, reușind să acumuleze 200 – 220 g/l zahăr, dar pot fi recoltați și mai târziu, când ajung până la 260g zahăr. Vinurile obținute au o culoare ce poate varia de la rubinie strălucitoare, până la roșie intensă cu nuanțe rubinii. Aroma vinurilor din acest soi este plăcută, complexă si originală, amintind de cea a coacăzei negre sau a prunelor uscate. Acest vin devine mai calitativ prin maturare în vase de lemn pana la 2 – 3 ani și învechire în sticle până la 10 – 12 ani, aceste perioade depinzând mult și de podgoria de proveniență. Vinul obținut poate fi sec, demisec sau dulce, cu un conținut alcoolic de circa 12-12,5%. Din vinăriile autohtone care produc vin din acest soi putem evidenția Cricova, Chateau Vartely și vinăria Carpe Diem.

feteasca_neagraFeteasca Regală este un soi de struguri albi și reprezintă rezultatul hibridării naturale între Fetească Albă și Grasă de Cotnari. Soiul este relativ tânăr, ajungând pe teritoriul României și Moldovei după anul 1920, astăzi fiind cultivat deja pe suprafețe mari. Are vigoare mijlocie de creștere și fertilitate ridicată, 80-85% dintre lăstari fiind fertili. Se reface ușor în urma accidentelor climatice. Este un soi cu o rezistență biologică mijlocie la ger, dar este sensibil la secetă. Acumulează zahăruri de la 170 – 180 g/l până la 200 – 210 g/l, iar capacitatea de supramaturare este mult mai redusă. Din Feteasca Regală se obțin în mod frecvent, vinuri de masă, dar și vinuri superioare seci, vinuri materie primă pentru spumante și distilate învechite din vin. Vinul este alb-verzui, cu nuanțe gălbui sau galben-verzui care trec pe măsura maturării în galben-pai sau chiar galben-auriu. Tăria este moderată, oscilând între 10-12,5%. Valorile acidității, 4,5-6 g/l uneori ajungând chiar la 7,5 g/l, se situează la un nivel excelent și conferă acestui vin o savoare aparte, un bun echilibru și un gust bine conturat. Din vinăriile autohtone care produc vin din acest soi putem evidenția Cricova, Chateau Vartely, Gitana, Vinăria Dac, Equinox și vinăria Carpe Diem.

feteasca_regala1

Rară Neagră reprezintă un soi unic, creat în Moldova, fiind considerat unul foarte rar. În România este cunoscut mai ales sub denumirea de Băbeasca Neagră. Vinurile roșii produse din acest soi de struguri se maturează greu, dar sunt foarte căutate, deoarece au un gust foarte bun, iar la nivel de prețuri este cel mai scump și poate fi calificat drept carte de vizită a Moldovei. Doctorii în viticultură afirmă că mai multe companii au încercat să cultive acest soi, însă zona cea mai prielnică pentru creșterea lor este sudul Moldovei. Este un soi foarte productiv, ce asigură producții mari de struguri. Dispune de un sistem radicular foarte puternic dezvoltat și este rezistent la secetă. La coacere strugurii sunt ramuroși, cu boabe rare neomogene, ajunge la maturitate deplină în a doua jumătate a lunii septembrie. Vinul, produs din acest soi are culoarea rubinie elegantă cu tentă de granat, iar gustul este plin, catifelat, cu note de fructe uscate și vanilie. Soiul Rară Neagră este o componentă importantă în cupajul celui mai faimos vin de Purcari, Negru de Purcari. Alte vinării ce utilizează acest soi sunt Cricova, Mileștii Mici, Equinox și Carlevana.

rara_neagra2

Un alt soi care merită menționat este Viorica. Acesta a fost recent inclus în asortimentul european al soiurilor de struguri. Este perfect acomodat la clima din Moldova şi, spre exemplu, în 2012, când a fost secetă, acesta a rodit cel mai bine. Vinăria Cricova este compania autohtonă care a început în ultimii ani producerea activă a vinului din acest soi.

Soiurile de struguri pe care le-am caracterizat mai sus sunt doar o parte din cele crescute pe teritoriul țării noastre. Toate soiurile autohtone au o importanță desosebită pentru dezvoltarea industriei vitivinicole din Republica Moldova, iar vinurile produse din acestea reprezintă nişa de promovare pe piaţa internaţională, deoarece fiecare producător caută să găsească un gust original, care ar reprezenta ţara.

Sursa: madein.md

Comentarii

Instagram did not return a 200.
Abonează-te la newsletter-ul #dinBasarabia pentru a fi la curent cu toate noutățile!