Șase experiențe EXTRAORDINARE pe care le poți trăi în Moldova. Nu au nicio legătură cu turismul!

experiențe moldova

Pentru cei care și-au planificat deja vacanțe în Spania, Brazilia, Thailanda sau alte destinații de vis, experții de la Lonely Planet recomandă Republica Moldova, care este, în opinia lor, destinația numărul 1 din Europa. Cel mai probabil că orice turist care a vizitat Moldova vreodată a mers negreșit la Orheiul Vechi, o localitate situată la o distanță de 60 de km de capitală, este locul perfect pentru a cunoaște oameni, a savura mâncare tradițională sau pentru a încerca pe propria piele experiența vieții de moldovean de la țară.

Iată care sunt cele șase lucruri extraordinare pe care le poți face în Moldova, la țară, dar care nu au prea mare legătură cu turismul de aici, în opinia Sofiei, o tânără din Germania, stabilită de patru ani în țara noastră.

1. Casele – muzee autentice de istorie

“Dacă vrei să mănânci bucate tradiționale, din produse absolut naturale, direct din grădină – ești în locul potrivit. Casele sunt în stil tradițional, cu covoare, prosoape și șervețele cu motive tradiționale, ba chiar înăuntru poți găsi și fotografii vechi, din vremuri sovietice. Sunt precum niște muzee mici…”
Casele moldovenilor de aici sunt foarte mici, dar comode. Aproape toate au în interior sobe, perfecte pentru anotimpurile reci.

2. Coptul pâinii…

Unii moldoveni, în special cei de la sate, adoră să coacă pâine la ei acasă. “Nu există nimic mai frumos decât o casă în care miroase a pâine coaptă, proaspăt scoasă din cuptor”.

3. Alimente organice….

“Ador bucătăria tradițională moldovenească, este extrem de delicioasă. Moldovenii adaugă în bucate legume proaspete și o mulțime de ierburi. Mâncarea devine astfel de-a dreptul savuroasă. Iubesc supa de pui, numită zeamă, ador plăcintele umplute cu brânză și mărar, varză sau cartofi. Sunt bune, bune!”, spune Sofia.
Niciun fel de mâncare moldovenească nu e la fel de bună fără mămăligă, făcută din făină de porumb, servită de regulă cu friptură de porc, smântână și brânză sărată.

4. Mulsul caprei…

Sofia descrie cu extrem de mult entuziasm cum e să mulgi o capră sau o vacă, ori să iei ouă de la găinile din propria curte. “Dacă iubești animalele și produsele ecologice, traiul la țară e o binecuvântare, nemaivorbind de faptul că te simți mândru când știi că tot ceea ce mănânci este rodul propriei tale munci”.

5. Ia lecții de gătit!

“Dacă intenționezi să iei cu tine un suvenir din Moldova, ar fi bine să nu te rezumi doar la asta, ia mai bine lecții de gătit! Învață să gătești bucatele tale preferate, pentru a-ți surprinde întreaga familie și prietenii atunci când te întorci acasă”. Sofia spune că a învățat cum se fac “cornișorii” umpluți cu petale de trandafir și dulceață de gutui.

6. Savurează liniștea naturii

Orheiul Vechi îți oferă nu doar o experiență culinară deosebită, dar te mai cucerește prin peisajele naturale și atmosfera de pace. Aici poți vizita mănăstiri în peșteră sau pur și simplu poți sta la malul râului și savura liniștea din zonă.

Sursa: bani.md

Comentarii

Instagram did not return a 200.
Abonează-te la newsletter-ul #dinBasarabia pentru a fi la curent cu toate noutățile!