Parlamentul European intenționează să extindă săptămâna viitoare cooperarea cu Moldova

acordul de asociere

Petras Austrevicius, raportor al Parlamentului European pentru Acordul de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, aflat într-o vizită de informare în țara noastră, a adus la cunoștință faptul că Parlamentul European intenționează să extindă săptămâna viitoare cooperarea cu țara noastră, prin crearea unei platforme de interacțiune cu Parlamentul de la Chișinău, partidele politice, Comisia Electorală Centrală și alte instituții și organizații locale.

În cadrul întâlnirii pe care a avut-o cu președintele Nicolae Timofti, părțile au făcut un schimb de opinii cu privire la situația politică din Republica Moldova și contextul regional, și au scos în evidență acțiunile care trebuie întreprinse pentru implementarea cu succes a prevederilor Acordului de Asociere.

Aceștia au remarcat o bună cooperare a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană în diverse domenii sectoriale, între care cel al comerțului, agriculturii, politicii de apărare și securitate, administrativ și energetic, cei doi oficiali au căzut de acord asupra necesității ca autoritățile de la Chișinău să aprofundeze reformele în domeniile vitale pentru dezvoltarea Republicii Moldova și să intensifice lupta cu corupția.

Formarea rapidă a unui Guvern nou este necesară

Petras Austrevicius a subliniat în context importanța formării rapide a unui nou Guvern pentru atingerea obiectivelor asumate de țara noastră în cadrul Acordului de Asociere. Oficialul european a arătat că Republica Moldova dispune de tot cadrul de cooperare cu Uniunea Europeană pentru a evolua pe calea integrării politice și economice și, prin eforturi conjugate ale instituțiilor statului, își poate menține poziția fruntașă între țările membre ale Parteneriatului Estic.

Președintele Nicolae Timofti și-a exprimat încrederea că o dată cu formarea unui nou Guvern țara noastră își va sporit ritmul de implementare a reformelor, rămânând pe deplin angajată în acțiunea de cooperare cu Uniunea Europeană și instituțiile sale.

Șeful statului s-a arătat interesat, între altele, de dezvoltarea unor programe comune de natură să consolideze securitatea în regiune și să limiteze efectele propagandei antieuropene în țara noastră. Nicolae Timofti a sugerat că în condițiile unei competiții ideatice corecte în spațiul mediatic, adeziunea cetățenilor la valorile europene ar fi mult mai mare. „Însă chiar și în aceste condiții mediatice ostile proiectului proeuropean, cetățenii noștri au arătat la ultimele alegeri un spirit civic formidabil, votând preponderent pentru partidele care pledează pentru integrarea în Uniunea Europeană”, a subliniat Nicolae Timofti.

Sursa: bani.md

Comentarii

Instagram has returned invalid data.
Abonează-te la newsletter-ul #dinBasarabia pentru a fi la curent cu toate noutățile!