Maxim Eni: Târgul Universităţilor din România – un proiect de succes

Foto: trm.md

Foto: trm.md

Ideea lansării proiectului Târgul Universităţilor din România a venit la iniţiativa tinerilor basarabeni de la Cluj şi s-a dovedit a fi un proiect de succes. Declaraţia a fost făcută pentru TRM.MD de către ex-preşedinte al Grupului de Iniţiativă Basarabeană din Cluj, România, Maxim Eni.

„Multă lume care era indecisă, după ce a primit anumite informații, aici, la târg, a reușit să ia o decizie. Ne-au întrebat și detalii despre cămine, și despre faptul cât de primitori sunt localnicii. Pentru cei care vor să își continue studiile peste Prut este foarte important să discute cu cineva care este deja stabilit de vreo câțiva ani în România și îți poate răspunde la toate întrebările”, a menționat Maxim Eni.

„Acum s-au lămurit un pic lucrurile fiind introdusă regula de depunere a dosarelor conform ordinii alfabetice a numelor candidaților. Până acum nu exista o regulă. Noi, reprezentanții Federaţiei Asociaţiilor de Basarabeni (FAB) din România avem o relație bună cu cei de la Consulat și în fiecare an, în perioada admiterii, îi ajutăm pe cei care au unele neclarități”, a remarcat tânărul basarabean școlit în România.

Foto: trm.md

Foto: trm.md

Maxim a comunicat că anul trecut Târgul Universităților din România a fost vizitat de peste trei mii de oameni, majoritatea dintre ei venind la târgul de la Chișinău. Organizatorii ediției 2015 au menționat că în acest an sunt așteptați circa cinci mii de persoane.

„O problemă în trecut era că se întârzia cu afișarea rezultatelor. Deși în Cluj nu avem această problemă. În câteva orașe sunt unele probleme ce țin de cazare, cei de la universitate nu își permit să îi cazeze pe toți studenții care vin din Republica Moldova. Regulamentul universității spune că mai întâi sunt cazați cei care au bursă. Cu ajutorul asociației aici, în Cluj, studenții basarabeni care sunt la buget, cei admiși pe locurile oferite de Guvernul României nu plătesc regie de cămin, iar în căminele care sunt cu confort sporit achită doar 50 la sută”, a mai adăugat fostul președinte al Grupului de Inițiativă Basarabeană din Cluj.

Menționăm că Târgul Universităților din România se desfășoară în aceste zile la Bălți (14-15 iulie), iar în perioada 17-18 iulie la Cahul. La Chișinău, cei interesați au avut posibilitatea să afle mai multe informații de la membrii FAB România cu referire la studiile peste Prut între 10 şi 12 iulie.

Evenimentul este organizat de Federația Asociațiilor de Basarabeni din România formată din 14 asociații de tineri basarabeni din diferite centre universitare, aflați la studii în România, printre care și Grupului de Inițiativă Basarabeană din Cluj.

Sursa: trm..md

Comentarii

Instagram did not return a 200.
Abonează-te la newsletter-ul #dinBasarabia pentru a fi la curent cu toate noutățile!