La Chișinău se va desfășura prima ediție a „Zilelor filmului românesc”

film1

Asociația Cineaștilor Independenți din Republica Moldova „Alternative Cinema” și compania de producție cinematografică ROVA FILM (România), organizează un eveniment anual cu genericul: „Zilele filmului românesc la Chișinău”, în data de 21-25 octombrie 2015.

Evenimentul își propune să aducă în fața unui public cât mai mare din capitala Republicii Moldova o selecție de filme de lungmetraj, documentare și scurtmetraje recente, din rândul premierelor și succeselor cinematografiei române actuale, dar și cicluri de autori sau actori clasici.

La prima ediție vor fi proiectate în jur de 20 de filme de succes care au avut premiera în ultimii ani.

Printre ele au fost remarcate: „Aferim!” regia Radu Jude, premiul de regie la Festivalul de Film de la Berlin 2015; „După dealuri”, regia Cristian Mungiu, premiu pentru cea mai bună actriță în rol principal la Festivalul de la Cannes; „De ce eu?”, selectat la Festivalul de film de la Berlin, regia Tudor Giurgiu.

Cu prilejul proiecțiilor, vor fi organizate întâlniri ale publicului cu invitați speciali dintre personalități ale cinematografiei române (actori, regizori, producători, scenariști etc).

Mai jos vezi programul evenimentului:

21 octombrie
19.00 – Festivitatea de deschidere în foaierul Cinema Odeon. Scurt program muzical cu naistul excepțional Ștefan Negură.
„Un etaj mai jos”, regie Radu Muntean.

22 octombrie
12.00 – „Duios Anastasia trecea”, regie AlexandruTatos;
14.00 – 16.00 – Seminar Nicolae Pojoga (fotograf/jurnalist/lector universitar superior): „Semiologia fotogramei cinematografice în practica montajului digital”, moderator Dumitru Grosei. Locație: Biblioteca Municipală B.P.HAȘDEU;
17.00 – „Casa din Vis”, regie Ioan Cărmăzan;
19.00 – „Cel ales”, regie Cristian Comeagă;
21.00 – „Comoara”, regie Corneliu Porumboiu.

23 octombrie
12.00 – „Balanța” regie Lucian Pintilie;
16.00 – Seminar Valerian Sava (critic/istoric de film) și Marian Crișan (regizor): „Noul Cinema Românesc”, moderator Dumitru Grosei. Locație: Biblioteca Municipală B.P.HAȘDEU;
18.00 – Documentar: „Toto și surorile lui”, regie Alexander Nanău;
20.00 – „Rocker”, regie Marian Crișan;
22.00 – „Autoportretul unei fete cuminți”, regie Ana Lungu.

24 octombrie
12.00 – „Tănase Scatiu”, regie Dan Pița;
16.00 – Documentar: „Aici… adică acolo”, regie Laura Căpățână Juller;
19.00 – „Aferim!”, regie Radu Jude;
21.00 – „QED”, regie Andrei Gruzinski.

25 octombrie
11.00 – Seminar Valerian Sava și Florin Lăzărescu (scenarist Aferim!): „Scenariul în Filmul Istoric”, moderator Dumitru Grosei. Locație: Biblioteca Municipală B.P.HAȘDEU;
13.00 – „Adela”, regie Mircea Veroiu;
16.00 – „Câinele japonez”, regie Tudor Jurgiu;
18.00 – Festivitate și petrecere de închidere, în foaierul cinematografului. Scurt program muzical cu Orchestra de cameră „Barocco”. Filmul „După dealuri”, regie Cristian Mungiu.

Sursa: diez.md

Comentarii

Instagram has returned invalid data.
Abonează-te la newsletter-ul #dinBasarabia pentru a fi la curent cu toate noutățile!