Elveţia va spori asistenţa pentru ţara noastră cu zeci de milioane de franci

Foto: ztour-travel.ro

Foto: ztour-travel.ro

Prim-ministrul Chiril Gaburici a avut astăzi o întrevedere cu Directorul Biroului de Cooperare al Elveţiei în Moldova, Simone Giger. Discuţia s-a axat pe cooperarea bilaterală şi perspectivele de extindere a acesteia, în vederea realizării obiectivelor prioritare ale Guvernului Republicii Moldova.

Prim-ministrul a apreciat înalt contribuţia Biroului de Cooperare al Elveţiei în Moldova la realizarea proiectelor de importanţă majoră pentru ţara noastră, în domenii precum sistemul de sănătate, infrastructură şi asistenţă socială. Premierul a exprimat gratitudine Guvernului elveţian pentru sprijinul constant acordat Republicii Moldova până în prezent şi a pledat pentru extinderea ariei de cooperare, în special în domeniul migraţiei şi dezvoltării. Chiril Gaburici a menţionat că proiectele în cauză se încadrează perfect în procesul de realizare a celor trei obiective de bază ale echipei guvernamentale – unitate naţională, supremaţia legii şi economie sustenabilă.

La rândul său, Simone Giger a informat Premierul despre activităţile Biroului de Cooperare al Elveţiei în Moldova şi a exprimat disponibilitatea ţării sale de a continua asistenţa pentru realizarea proiectelor demarate, dar şi de a lansa noi iniţiative comune pentru promovarea reformelor şi modernizarea Republicii Moldova.

Potrivit Simonei Giger, Strategia de cooperare cu Republica Moldova pentru anii 2014-2017 prevedere acordarea asistenței în valoare de aproximativ 55 milioane de franci elvețieni (CHF).

Comparativ cu Strategia precedentă (2010-2013), actuala Strategie prevede practic dublarea asistenței (de la 30 milioane de franci elvețieni până la 55 milioane) și, totodată, includerea unei noi priorități – migrație și dezvoltare. Astfel, Strategia de cooperare cu Republica Moldova pentru anii 2014 – 2017 vizează trei direcţii de bază: modernizarea sistemului de sănătate, a serviciilor de asigurare cu apă și canalizare, dar şi migrația și dezvoltarea.

În acest context, s-a discutat despre asistenţa care va fi acordată din partea Biroului de Cooperare al Elveţiei în Moldova pentru consolidarea instituţională a Biroului pentru Relaţii cu Diaspora al

Guvernului Republicii Moldova şi a Biroului pentru Migraţie şi Azil, din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Totodată, a fost abordat subiectul cu privire la o eventuală asistenţă din partea Biroului de Cooperare al Elveţiei în finalizarea procedurilor ce ţin de Recensământul populaţiei şi al locuinţelor în Republica Moldova, realizat în anul 2014.

Sursa: bani.md

Comentarii

Instagram has returned invalid data.
Abonează-te la newsletter-ul #dinBasarabia pentru a fi la curent cu toate noutățile!