UNICEF: În Moldova serviciile de educație timpurie a sporit considerabil în ultimii zece ani

Foto: unicef.ro

Foto: unicef.ro

Republica Moldova urmează să asigure acces la educaţie timpurie de calitate pentru toţi copiii de vârstă preşcolară, inclusiv copiii cu nevoi speciale, cei de etnie romă, din localităţile rurale şi familiile vulnerabile. Se menționează în studiul UNICEF „Sporirea accesului şi echităţii la serviciile de educaţie şi dezvoltare timpurie”, informează UNIMEDIA.

Potrivit studiului, accesul la serviciile de educație timpurie a sporit considerabil în ultimii zece ani, Moldova fiind una dintre țările cu cele mai bune rezultate în acest sens. „Accesul la educația timpurie și calitatea programelor a crescut grație noilor politici educaționale centrate pe copil și dezvoltării unor servicii noi, cum ar fi centrele comunitare și grupele de pregătire pentru școală”, se arată într-un comunicat al UNICEF.

Începând cu anul 2002, în Moldova, accesul la educația timpurie s-a dublat, atingând cifra de 84%, cea mai mare creștere fiind înregistrată în mediul rural. În pofida acestui progres, discrepanțele dintre mediul rural și urban persistă. Astăzi, mai mult de o pătrime din copiii de vârstă preșcolară de la sat nu au acces la educație timpurie de calitate, comparativ cu accesul universal la oraș, se mai arată în comunicat.

Studiul recomandă îmbunătățirea calității programelor de educație timpurie, instruirea specialiștilor din sistem, elaborarea politicilor de finanțare în corespundere cu necesitățile copiilor, în special a celor mai vulnerabili.

Studiul a fost elaborat în 2014, cu suportul Oficiului Regional UNICEF.

Sursa: unimedia.info

[ssba]

Comentarii

Instagram has returned invalid data.
Abonează-te la newsletter-ul #dinBasarabia pentru a fi la curent cu toate noutățile!