Conacul lui Manuc Bei

Cunoscut și drept Complexul Manuc-Bei-Mârzaian, monumentul este amplasat în orașul Hîncești, Republica Moldova.

Complexul include: Palatul, Casa Vechilului, Grajdul, Bucătăria și Castelul de vânătoare. Acesta din urmă este unicul edificiu păstrat și găzduiește, în interiorul său, Muzeul Ținutului Natal, constituit din mai multe încăperi cu diverse tematici, printre care perioada sovietică și porturi populare de prin sec. al XIV-lea.

Conacul lui Manuc Bei este un monument de arhitectură cu o istorie controversată înscris în Registrul monumentelor de cultură al Republicii Moldova. Acesta a fost construit la începutul secolului al XIX-lea de către diplomatul și negustorul de origine armeană Manuc Bei Mârzaian.

Născut în Bulgaria, la Rusciuc, în 1769, Manuc Bei deținea la vârsta de 25 de ani monopolul în comerțul cu sare și tutun în România, devenind apoi un mare furnizor pentru armata turcă, dar și cea rusă. Cunoștea 12 limbi străine și era, la vremea respectivă, cel mai bogat om din Balcani.

După 1815 s-a retras cu familia în Hîncești, iar în 1817, la vârsta de 48 de ani, moare subit, lăsând în urmă un palat a cărui poveste rămâne de descoperit.


Get Directions
Instagram has returned invalid data.
Abonează-te la newsletter-ul #dinBasarabia pentru a fi la curent cu toate noutățile!