„Pe-un picior de plai
Pe-o gură de rai…”
Astăzi vom vorbi despre vinuri. Da! despre vinurile #dinBasarabia. Pe meleagurile Moldovei găsim o istorie vie și bogată a vinurilor. Încă de pe vremea lui Ștefan cel Mare, acesta a devenit un simbol al țării. La origini, fiecare român basarabean este un viticultor și bun vinficator care transformă strugurii sfințiți cu muncă și dăruire într-un lichid de speță înaltă.
Beciurile noastre subterane au devenit legendare aproape în toate colțurile lumii, iar cultura noastră viticolă a servit drept inspirație altor popoare.
Supus la un proces îndelungat, vinul se produce cu dragoste şi acurateţe din strugurii colectaţi manual, din inima podgoriilor, soiurile autohtone desăvârşesc vinul prin gust, culoare şi originalitate.
Înmiresmat cu parfumuri unice, vinul moldovenesc şi-a obţinut locul de glorie fiind exportat în peste 50 de ţări, apreciat de cei mai mari lideri ai lumii, acesta face faţă încrezător tendinţelor mondiale.
În cele ce urmează vă vom prezenta un top 5 al vinurilor din Basarabia.
Vinul roșu sec Negru de Purcari are drept carte de vizită o aromă rafinată cu nuanțe de prună, ciocolată și smochine. Pentru a obține acest gust original strugurii sunt culeși manual, la fel are loc și sortarea boabelor. Fermentarea mustului se desăvârșește pe boștină în cuve de stejar, ulterior acesta este mutat în butoaie de stejar francez timp de trei ani. Negru de Purcari vine din zona de Sud-Est a Republicii Moldova, alcătuit dintr-o combinație de Cabernet Saugvinon, Saperavi și Rară Neagră, acesta uimește printr-un rafinament deosebit și un gust desăvârșit.
Vinăria Purcari este cea mai veche cramă din Moldova, fiind fondată în 1827 își păstrează și astăzi valoroasele rețete ale vinului. Pământul roditor al Basarabiei a reușit să aducă Vinăriei Purcari poziția I în topul vinurilor și nu în ultimul rând premii din afara granițelor. El a reușit să adune în palmares peste 160 de distincții la cele mai prestigioase concursuri internaționale – Decanter World Wine Awards, Callenge International du Vin, Concours Mondial de Bruxelles, International Wine and Spirit Competition.
TARABOSTES a fost numele, dat de romani, aristocratilor geto-daci şi ales special pentru a evidenţia nobleţea acestui vin de Château Vartely. Colecţia TARABOSTE reprezintă o selecţie de vinuri premium de calitate superioară. Vinurile sunt facute din struguri atent selecţionaţi manual, ajunşi la maturitate deplină. Taraboste Cabernet Sauvignon este un vin maturat timp de 24 de luni în barrique-uri noi de stejar Francez, proces prin care se transmit vinului taninii şi un gust catifelat. În ansamblul aromelor de vişină şi cocăză negră, un gust amplu de fruct, se distinge un post gust lung cu o ‘inimă’ uşor condimentată. Acest vin merita sa-il gusti pe indelete.
Produse în cantităţi limitate, circa 8-9 mii de sticle anual, vinurile din colecţia TARABOSTE au devenit un triumf al gustului, fapt demonstrat de premiile şi distincţiile pe care le-a obţinut de-a lungul timpului. O medalie de aur şi două medalii de argint la concursul „Mundus Vini 2013”. Colecţia de vinuri exclusive este cunoscută şi peste hotarele ţării, atât pe teritoriul UE, cât şi în China şi Japonia.
Vinul este produs din strugurii culeși de pe propriile podgorii în regiunea Bugeac din sudul Moldovei. Crama Château Vartely se află în orașul Orhei, la 45 km de Chișinău.
Lupi – caracterizat drept un vin bărbătesc, face parte din colecția premium Gitana. Buchetul intens parfumat de aroma murelor și fructelor îi conferă un gust desăvârșit. Combinația dintre Cabernet Sauvignon, Merlot și Saperavi îi conferă culoarea unui roșu rubiniu închis. Strugurii sunt recoltați manual din regiunea Valul lui Traian, procesul de vinificare nu depășește standartele tradiționale. Macerarea pe boștină are loc timp de 20 de zile în căzi din lemn de stejar. La finele procesului de fermentare, vinul este maturat în butoaie mari din lemn de stejar din Krasnodar, acolo are loc și fermentarea malolactică. Procesul de maturare continuă în baricuri de 225 litri pentru o perioadă de 18 luni. Acest vin este asociat caracterelor puternice prin aromele lui pătrunzătoare.
INDIVIDO este soluția pentru cei care sunt în căutarea de personalitate, combinând caractere proeminente ale soiurilor, lăsăm personalitatea fiecăruia să transcendă în amestec, evidențiind savoarea vinului și expresia talentului vinificatorului. Premiat cu medalia de aur in cadrul concursului Pistoane Baricate – 2016. Rară Neagră, Malbec&Syrah este unul din cele 6 vinuri din colecția INDIVIDO. Un vin roșu sec, de culoare rubinie cu nuanțe violet este asortat de un buchet aromat, printre care face parte și ciocolata, cireșele coapte, piperul negru și fructele uscate. Acesta este macerat la rece timp de 4 zile la temperatura controlata, apoi trece prin fermentația malolactica 100% naturală. Vinul este păstrat timp de 6 luni în barriqe-uri de stejar. Strugurii sunt recoltați din regiunile Codru și Buceag ale Moldovei.
Un vin intens, în care Malbec-ul fructat și condimentul Syrah accentuează nobleșea vinului dată de Rara Neagră, culminând în nuanțe de stejar și piper negru.
Strugurii aleși cu atenție din regiunea de Sud a țării, Etulia. Aceștia contribuie în mod deosebit la desăvârșirea vinului. Culoarea roșie închisă îl definește drept un vin intens. Maturat timp de 12 luni în butoaie de stejar francez și adaosul de fructe de pădure și coacăze negre înscriu Cabernet Sauvignonul în categoria vinurilor atrăgătoare.
Bostavan este un producător de vin fondat în Republica Molodva în anul 2002, exportă produsele în peste 20 de țări. Printre acestea se numără: România, Polonia, Cehia, Germania, SUA, Canada, Japonia și Coreea de Sud.
Spumantul extra-brut Cricova «Pinot Noir», seria Blanc de Noirs, a obţinut medialia de argint la prestigioasa competiţie “Effervescent du Monde”, care s-a desfăşurat în Dijon, 2015. “Pinot Noir”, seria Blanc de Noirs, este unicul vin medaliat din Republica Moldova.
Aroma florală, cu nuanțe de ceară topită și migdale, gustul rotund are propriul caracter plin de viață și diversitate. Personalitatea spumantului iese în relief prin caracterul strugurilor de Pinot Noir, din care se desprinde o veritabilă armonie de savori vinificate în alb.
În spatele vinului de casă se ascund o mulțime de secrete, întrucât fiecare gospodar moștenește de la străbuni rețete speciale. Pentru românii de peste Prut, toamna este anotimpul favorit. Recolta strugurilor nu este o muncă în sine, cât o adevărată sărbătoare la origini. Desigur că nu avem cum să aflăm toate secretele vinului de casă, dar vă putem spune că pentru a păstra gustul bun, butoaiele și alte ustensile necesare pregătirii trebuie să fie îngrijite și menținute în curățenie. Deși majoritatea românilor moldoveni tind să țină pasul cu tehnologia înlocuind butoaiele de lemn, noi știm de la bunici că adevăratul vin tradițional #dinBasarabia se păstrează în butoaiele de lemn, din stejar și salcâm, care se spală cu apă fiartă și frunze de nuc. Pentru a avea parte de un vin bun trebuie să ținem cont de următoarele criterii: perioada în care culegem strugurii, modul în care aceștia se pun la presat și vasul pentru distilare. Gospodarii spun că perioada ce mai favorabilă pentru recoltarea strugurilor trebuie să înceapă după 15 septembrie – atunci strugurii au atins maturitatea deplină și saturația maximă de zahăr. Vinul de casă este bun atunci când fiecare gazdă pune suflet în timpul pregătirii. Vinul este aducător de sănătate și voie bună.
Pentru a combina această gamă de vinuri pe care am prezentat-o mai sus cu o serie de bucate, consultați articolul precedent – top 5 Bucate #dinBasarabia
Pentru realizarea acestui top au fost chestionate 30 de persoane originare dinBasarabia. Articolul Top 5 vinuri #dinBasarabia face parte dintr-o serie de articole marca #dinBasarabia ce vor fi publicate periodic.