Locuri pitorești impregnate de istorie, vinuri de speță înaltă, o bucătărie tradițională bogată păstrată moștenire din generație în generație și, mai ales, oameni. Oameni harnici, fideli pământului și iubitori neobosiți ai câmpului, oameni gospodari și omenoși, oameni cu voie bună și primitori. Pe toate le găsiți peste Prut, pe dealurile, câmpurile și în satele din Basarabia.
Toate ne definesc ca neam și pe toate avem obligația să le prețuim. Pentru a sublinia, de o manieră interactivă, cât de dragi ne sunt mâncarea, vinul, tradițiile sau arta și cultura românilor de dincolo de Prut, echipa #dinBasarabia a realizat o serie de topuri al preferințelor acestora.
Astăzi, Top 5 Bucate #dinBasarabia
#1 Mămăligă cu Friptură de porc
Acum, în parg de sărbători din casa fiecărei gospodine nu trebuie să lipsească mămăliguța cu friptură. Trebuie să menționăm că rețetele pentru această mâncare sunt diversificate, majoritatea gospodinelor o pregătesc după secretele lăsate de la părinți, bunici. Mămăliga este simbolul primordial al fiecărui moldovean și cu siguranță este poziționată pe locul 2 după pâine și pentru ca deliciul să fie împlinit până la capăt este necesar să savurăm această mâncare cu un pahar de vin roșu de casă.
#2 Sarmale
Masa festivă nu poate fi desăvârșită dacă lipsesc sarmalele. Acestea ascund o istorie bogată.
Deși noi pretindem că fac parte din bucătăria noastră tradițională, sarmalele nu sunt ,se pare, doar ale noastre, Bosnia, Bulgaria, Croația, Grecia, Ungaria, Macedonia, Rusia, Ucraina, Slovenia, Serbia sunt doar câteva dintre țările care afirmă că sarmalele fac parte din bucătăria lor tradițională. Etimologia cuvântului ,,sarma’’ provine de la cuvântul turcesc ,,sarmak’’ care înseamnă rulou sau pachet. Trebuie să specificăm că acestea sunt preparate din carne tocată, – porc, vită sau combinații între ele și chiar pui -, iar pentru a le înveli se folosește frunza de varză proaspătă sau murată și frunzele de viță de vie.
De asemenea, sarmalele sunt prezente și în varianta de post. Pentru a avea un gust mai special, sarmalele trebuie fierte la foc lent în vase de lut. Sarmalele sunt nelipsite de pe masa de Crăciun, Paști și ,mai ales, de la nunți.
#3 Zeama de Pui
Zeama de pui este credința fiecărui moldovean. Găsindu-și locul printre bucatele tradiționale, această mâncare este ușor de pregătit, ușoară, acrișoară și parfumată datorită mirodeniilor. Zeama de pui este cunoscută din bătrâni ca leac natural împotriva gripei și răcelii, dar și împotriva …… știți voi…
Chiar dacă este ușor de pregătit, gospodinele trebuie să fie atente la detaliile din timpul preparării, anume acestea sunt cele care fac diferența de gust de la o gospodină la alta. Cea mai bună zeamă este cea pregătită cu tăieței de casă și găinușă crescută la țară, în coteț.
#4 Plăcintele
Primele mențiuni ale plăcintelor datează încă din jurul anului 9.500 î.Hr, în perioada neolitică când egiptenii au pregătit prima crustă de plăcintă.
Poale-n brâu, cum mai numesc românii moldoveni, plăcintele, au și ele o istorie aparte. În esență, trebuie să știm că plăcințelele sunt preparate din aluat ,,căptușit’’ cu brânză, varză, cartofi sau ciuperci. Ele pot fi pregătite pe tigaie sau în cuptor. Citind aceste rânduri, cred că toată lumea își aduce aminte de plăcintele pregătite de bunica la cuptorul pentru pâine din curte, când aceasta umplea vatra cu lemne unde așeza pe jăratec plăcintele, iar noi, entuziasmați ne uitam nerăbdători la vatra din care ieșeau aburii parfumați. Deși rețeta este universală, – apă, făină, ou, umplutură – , ceea ce face plăcinta deosebită este iscusința mâinilor cu care este gătită.
#5 Cușma lui Guguță
Nu cred că există român de peste Prut căruia să nu-i placă ,,Cușma lui Guguță’’. În primul rând, pentru că este dulcele copilăriei noastre. În al doilea rând, pentru că dă culoare mesei festive. Numele vine de la povestea lui Spiridon Vanghelie #dinBasarabia, autorul mai multor povești savuroase. Guguţă – personajul principal – era un ciobănaș mic și zvăpăiat, cu o căciulă din blană de cârlan pe cap. El visa la o căciulă mare-mare, sub care să încapă tot satul și să nu înghețe nimeni. Astfel, povestea lui Vanghelie s-a transformat într-un deliciu culinar. ,,Cușma lui Guguță’’ este un desert format din rulouri de aluat cu vișine așezate în formă de piramidă și scăldate într-o cremă pufoasă din smântână și frișcă. Acest desert va fi apreciat cu siguranță toți musafirii, indiferent de sărbătoare.
Pentru realizarea acestui top au fost chestionate 30 de persoane originare dinBasarabia. Articolul Top 5 bucate #dinBasarabia face parte dintr-o serie de articole marca #dinBasarabia pe care le vom publica săptămânal.
Va urma.