Top 5 Branduri #dinBasarabia

Am ajuns să fim martorii timpului modern, care ne supune la un proces intens de globalizare, pe noi ca societate, dar și factorii de ordin cultural, economic etc. Nu mai ia pe nimeni în surprindere atunci când un trend dintr-un capăt al lumii devine celebru în celălalt capăt sau când un curent muzical, un brand, un model de arhitectură, o rețetă sunt împrumutate de la o țară la alta. Cu toate acestea, fiecare dintre noi reușește să își păstreze specificitatea fără a-i conferi un caracter vetust, indiferent unde se află.

Amprenta originală a brandurilor de la Chișinău se bucură de o apreciere frumoasă din partea basarabenilor, ba mai mult, acestea au ajuns să fie apreciate și în alte țări europene, în special România. Cele două maluri de Prut nu sunt doar martorele unui schimb cultural și lingvistic, ci și a unui proces de colaborare economică.

Pentru că suntem încântați de ce se produce în Republica Moldova, pentru că suntem entuziasmați de aprecierea de care se bucură produsele din Basarabia pe cele două maluri ale Prutului, am decis să creionăm o viziune de ansamblu a celor mai populare branduri din Basarabia.

 

 #1 Bucuria

Sursa: Facebook - Bomboane Bucuria magazin exclusiv

Sursa: Facebook – Bomboane Bucuria magazin exclusiv

În Basarabia și fetele sunt o bucurie, nu doar bomboanele. Dar astăzi vom vorbi despre bomboane, mai exact despre compania ’’Bucuria’’.

În mod clar, ’’Bucuria’’ face parte din cartea de vizită a Republicii Moldova, aceasta a luat naștere în anul 1946 și mai bine de șaptezeci de ani ne bucură cu un sortiment bogat de dulciuri. Aducătoare de zâmbete, ’’Bucuria’’  este pe placul tuturor vârstelor.

Profesionalitatea specialiștilor, ingredientele originale și naturale stau la baza succesului acestei companii. Mai mult decât atât, ’’Bucuria’’ împreună cu vinurile, – emblemele țării- , se află în top-urile preferințelor consumatorilor din Moldova, dar și peste Prut.

În medie, ’’Bucuria’’ produce circa treizeci și șapte tone de produse în fiecare an. Un participant fidel la expozițiile naționale, dar și internaționale, aceasta deține o gamă de peste patru sute cincizeci denumiri de produse.

Experiența și munca asiduă a specialiștilor de la ’’Bucuria’’ rezprezintă un aspect nodal al recunoașterii internaționale a acestui brand. Astfel, ’’legenda dulce’’ a reușit să adune în palmares numeroase premii și distincții: EuroMarket Award – Bruxelles, Earthmaker Award – Malta, Inpex XIV – SUA.

Printre cele mai cunoscute produse se numără ’’Chișinăul de Seară’’, ’’Metorit’’ ’’Do-re-mi’’, ’’Dorința’’ și ’’Livada Moldovei’’.

 

#2 Cricova

Sursa: Facebook - Maxim Chumash

Sursa: Facebook – Maxim Chumash

Situat la doar 11 km de Chișinău, combinatul ’’Cricova’’ este cunoscut în întreaga lume pentru labirinturile uriașe, dar, în special, pentru vinurile sale de o finețe inxeplicabilă. Probabil aici se află și esența moștenirii lăsate de strămoșii noștri.

Primele experiențe ale procesului de vinificație s-au petrecut în hrubele de piatră de către academicianul Petru Ungureanu, ulterior s-a creat colecția de vinuri ’’Cricova’’ în baza vinurilor rare din colecția ’’Goering’’ revenite URSS-ului  în calitate de reparații după al doilea Război Mondial

Pe lângă vinurile excelente, ’’Cricova’’ este cunoscută și pentru aportul său  în descoperirea celui mai senzațional vin spumant. Acesta este produs după rețeta franțuzească, iar pentru pregătirea lui este necesar cel puțin trei ani.

Galeriile subterane sunt de o măreție spectaculoasă, pornind da la modul în care sunt aranjate sticlele până la străzile care te duc dintr-un capăt în altul în timpurile ’’arheologice’’ al vinului.

Din tezaurul prețios al combinatului fac parte circa un milion de sticle de valoare unică, printre acestea se numără ’’Ierusalim de Paști’’, licoarea ’’Ian Beher’’, recolta anului 1992.  Fiecare soi de vin își găsește locul în cele 70 de străzi, drept pentru care pe strada ’’Cabernet’’ aveți ocazia să vedeți cele mai populare vinuri roșii din întreaga lume.

Cricova, numit și ’’orașul stropilor de soare’’ este locul în care aveți ocazia să auziți cele mai inedite povești istorice, să călătoriți pe străzile parfumate ale labirintului și cel mai important, să simțiți cum clipele trecutului sunt transpuse în prezent, în realitate.

 

#3 Franzeluța

Sursa: Facebook - Franzeluța

Sursa: Facebook – Franzeluța

’’Franzeluța’’ activitatează încă din primii ani ai celui de-al doilea Război Mondial, chiar dacă la început procesul industriei de panificație se executa manual, astăzi cele patruzeci și două de brutării se bucură de un ansamblu de utilaj tehnologic modern ce face față cu acribie cerințelor de pe piață. Este de menționat faptul că, ’’Franzeluța’’ deține 56 % din capitalul statuar constituind aportul statului.

Ea produce cele mai rafinate torturi, iar în prăjiturile delicioase se simte gustul cofetarilor talentați. Sortimentul ’’Franzeluța’’ ajunge la cifra de șapte sute  denumiri de produse și peste o sută douăzeci  produse de panificație.

Calitatea produselor este apreciată pe piața europeană, drept urmare aceasta are parteneriate cu țări: Germania, SUA, Canada, Australia, Spania, Irlanda etc.

Pentru talentul și profesionalismul personalului, care pune dragoste în fiecare pâine sau prăjitură, ’’Franzeluța’’ deține mai multe premii: International Platinum Star For Quality – Spania, Arch Of Europe For Quality And Technology Diamond Category – Germania și nu în ultimul rând aceasta este decorată cu ’’Marca Comercială a Anului’’ mai mulți ani consecutiv.

 

#4 Kvint

Sursa: Facebook - Kvint-Plus SRL

Sursa: Facebook – Kvint-Plus SRL

Fondată în 1987, în orașul Tiraspol, ’’Kvint’’ este, de altfel, și singura companie cu o activitate neîntreruptă din stânga Nistrului, ocupând primele poziții din lista producătorilor de băuturi alcoolice din Republica Moldova.

Cuvântul ’’Kvint’’ reprezintă inițialele frazei din limba rusă ’’Vinuri și Divinuri din Transnistria’’. Cele  douăzeci de soiuri de struguri, climatul favorabil, rețetele tradiționale și utilajul modern îi permit ’’Kvint’’-ului să concureze cu cele mai mari branduri recunoscute la talie mondială.

În beciurile acestuia se păstrează peste zece milioane de băuturi spirtoase cu vârste cuprinse între zece și șaizeci de ani.

Datorită serviciilor de caliate înaltă ’’Kvint’’-ul este solicitat pe piața din Italia, Ucraina, Turcia și Germania.

Premiile câștigate la concursurile internaționale certifică clasa premium a produselor ”Kvint”. Astfel, acesta deține trei trofee Super Grand Prix, mai mult de douăzeci de Grand Prix-uri și aproximativ două sute de medalii de aur și argint.

 

#5 La Plăcinte

Sursa:  Untold Romania

Sursa: Untold Romania

Rețeaua de restaurante ’’La Plăcinte’’ se bucură de o frumoasă apreciere din partea românilor.

Decorul în stil tradițional cu un mix  de covoare țesute, scaune cu motive tradiționale și lămpile cu abajur croșetat în stil românesc îi conferă un caracter original.

Ambianța de tip muzeu și muzica populară răscolesc entuziasmul și admirația clienților.

Chiar dacă ’’La Plăcinte’’ are trei ani de când se află pe piață, a reușit să obțină o însemnătate deosebită și să se bucure de un feedback pozitiv din partea clienților.

Dacă sunteți departe de casă și doriți să savurați o învârtită așa cum o face mama sau o friptură cu mămăligă lângă un vin bun, ’’La Plăcinte’’ este locul potrivit.

 

Pentru realizarea acestui top au fost chestionate 30 de persoane originare dinBasarabia.

Din seria TOP #dinBasarabia au mai fost publicate: Top 5 Bucate #dinBasarabia, Top 5 vinuri #dinBasarabia și Top 10 artiști #dinBasarabia.

AUTOR: Letisia Cioaric

Comentarii

Instagram has returned invalid data.
Abonează-te la newsletter-ul #dinBasarabia pentru a fi la curent cu toate noutățile!