Top 10 Artişti #dinBasarabia

#dinBasarabia prezintă un top al celor mai populari interpreţi, compozitori, trupe sau orchestre de peste Prut, populari în România.

Pentru că astăzi cunoaștem prețul tuturor lucrurilor, dar le-am uitat valoarea, vom vorbi despre muzică. Acest articol este scris pentru a ne reaminti cât de tare răsună muzica din Basarabia și cât de puternic este ecoul ei în afara granițelor. Și pentru că nu am avut cum să trecem cu vederea munca și dăruirea artiștilor noștri echipa #dinBasarabia a decis să extindă topul, prin urmare am realizat un top 10 al artiștilor din Basarabia.

În inima codrilor din Basarabia mai răsună un ecou ascuns al doinelor de altădată. Naiul, fluierul, cavalul sau vioara au scos cele mai sincere mărturii ale sufletului, acestea au fost împletite cu emoții, tristețe, dragoste şi bucurie.

E foarte greu să dai o definiție muzicii, deși am putea găsi o e explicație în dicționar, fiecare o caută în propriul suflet. Credem că, dintre toate, ea ne poate afecta cel mai mult. În ea se ascunde puterea de a ne schimba trăirile. Notele sunt cele care ghicesc cel mai bine emoția, muzica fiind un alfabet al sufletului. Ea compune calendarul aminitirilor noastre, ea vorbește pentru noi atunci când nu știm să ne alegem cuvintele, ea poate fi cea mai sinceră mărturie de dragoste, ea poate fi ultimul cuvânt atunci când  plecăm în căutarea de noi vise…

 

#10. Gândul Mâței

Gândul Mâței

Sursa: https://www.facebook.com/dinBasarabia/photos/

Gândul Mâței este o trupă rock care a luat ființă în 1996. Deși de-a lungul timpului structura formației s-a schimbat, băieții și-au păstrat succesul și calitatea muzicală. La momentul actual din Gândul Mâței fac parte: Nicu Țărnă – vocalist și liderul formației, Petru Hăruţă – trompetă, Sergiu Rusu – chitară bas, Iurie Berdea – tobe, Igor Cristov – clape, Sergiu Iarovoi – chitară.

Trupa se bucură de un succes real nu doar în țară, ci și înafara ei. Băieții concertează și în România, Rusia, Ucraina. În 2001, Gândul Mâței a participat la festivalul de muzică ’’Fete de la Musique’’. Următorul an, Gândul Mâței s-a bucurat de frumoase realizări, aceștia au susținut nu mai puțin de şase concerte în Germania și două în Italia, au urmat concerte la Moscova și Sankt-Petresburg.

În anul 2006, trupa a participat la preselecția Eurovision, care a avut loc la Kiev. În palmaresul formației găsim cinci albume în limba română și două adaptate în limba rusă. Din seria albumelor fac parte ’’Cu gândul la ea’’, ’’La Ciocana’’, ’’În profil’’, iar ultimul album lansat este cel din 2014 ’’Generația în Blugi’’.

Rock-ul de la Gândul Mâței face față ușor tendințelor europene, combinațiile dintre rock-ul melodic, punck, hardcore cu influnețele folcolrului românesc au strâns în jurul lor un public fidel care participă exemplar la concertele trupei.

Pe 26 Martie, Gândul Mâţei a susţinut un concert la cea de-a doua ediţie a Concertului #dinBasarabia la Bucureşti, Arenele Romane, alături de Alternosfera şi Alexandrina.

#9 Cătălin Josan

https://www.facebook.com/Catalin.Josan.Official/photos/a.197622243602875.51401.132244606807306/1114620068569750/?type=3&theater

Sursa: https://www.facebook.com/Catalin.Josan.Official/photos/

Cătălin Josan este primul interpret basarabean care a reușit să semneze un contract cu cea mai mare casă de discuri din România, Universal Music România. Absolvent al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice – specialitatea pian, artistul și-a extins cunoștințele studiind chitara.

Câștigător al primei ediții a emisiunii-concurs Megastar din România, artistul a participat și la preselecțiile pentru Eurovision în anul 2008. Este de menționat faptul că interpretul este un promotor al idealului național şi foarte implicat civic.

Piesa de debut a artistului este ’’Big Brown Eyes’’. Din repertoar mai fac parte și alte single-uri: ’’Veronica Demonica’’, ’’Don’t wanna miss you’’, ’’Call my name’’, ’’Vrei nu vrei’’, ’’Ce dor, ce chin, ce jale’’. În decembrie, 2015, Cătălin Josan a interpretat piesa ’’De-aș avea…’’ alături de Alex Calancea Band, piesa scrisă de Anatol Chiriac.

 

#8. Ion Paladi

https://www.google.com/Ion Paladi/photos

Sursa: apropomagazin.md

Muzica populară ocupă un loc aparte în sufletul românilor basarabeni, unul dintre cei mai îndrăgiți artiști este Ion Paladi. Promotor al folclorului autentic și al jocului, Ion Paladi și-a descoperit această pasiune încă din fragedă copilărie. Și-a urmat visul ajungând astfel, absolvent al Academiei de Muzică și Arte Plastice din Chișinău. Debutul în muzică s-a petrecut în anul 2004, prin lansarea albumului ’’De la inimă, la lume’’. În anul 2009, interpretului i s-a acordat titlul onorific de Artist Emerit.

În 2012, pe 1 decembrie, de Ziua Națională a României, Ion Paladi a lansat videoclipul piesei ’’Dorul Basarabiei’’ – o istorie cântată de interpret ce prezintă drama ocupării românilor basarabeni de către Armata Roșie. Povestea de dragoste a celor doi tineri se stinge pe fondul deportărilor ce au urmat, iar martorul despărțirii este Podul Eiffel de la Ungheni. În acest scop, Ion Paladi a realizat un turneu ’’Dorul Basarabiei’’ concertând nu doar în Republica Moldova, ci și în mai multe orașe din România.

Dintre toate, muzica populară ne reprezintă cel mai bine ca națiune. Patrimoniu bogat, muzica populară ne-a rămas drept testament de la străbuni. Celebrele hore din sat se mai păstrează și astăzi. Iar nunțile, cumetriile nu au același farmec dacă nu se petrec pe fundalul muzicii populare.

 

#7. Dan Bălan

https://www.google.com/searchdanbalan/photos

Sursa: independent.md

Dan Bălan a adus un plus de faimă Republicii Moldova, fiind singurul artist nominalizat pentru Premiul Grammy. Câștigător a numeroase premii internaționale din industria muzicală, artistul se mândrește cu distincțiile de la Echo Awards și MTV Video Music Awards.

Deși părinții l-au încurajat să își modeleze o carieră în drept, interpretul a făcut tot posibilul și a urmat drumul în cariera muzicală. Primul start l-a avut în trupa rock Imprerialis, fondată chiar de el. După aceasta, Dan și-a dat seama că e timpul să treacă la un nivel mai profesionist, iar în 1998 fondează formația O-Zone. Primul album lansat a fost ’’Dar unde ești’’ care a avut un succes furtunos, majoritatea melodiilor au ajuns hituri la toate posturile de radio din Basarabia. În 2002 are loc lansarea oficială a formației, single-ul ’’Numai tu’’ a devenit cel mai îndrăgit super hit în România. Tot în acest an, formația a câștigat nominalizarea la categoria ’’Cel mai bun videoclip’’ și este premiat cu trofeul MTV Music Awards.

O-Zone atinge apogeul în cariera muzicală în 2003, odată cu piesa ’’Dragostea din tei’’. În perioada anilor 2004-2005 devine cel mai vândut single în Europa și Japonia. De asemenea, el ocupă locul trei în top-ul vânzărilor din Marea Britanie. Single-ul este decorat cu ’’Disc de Platină’’ și ’’Disc de Aur’’. Piesa a fost reinterpretată de peste 200 de artiști în 14 limbi. ’’Dragostea din Tei’’ și-a obținut bine meritatul loc în lista celor mai vândute hituri din istoria modială a muzicii. Ultima apariție a trupei O-Zone a avut loc în cadrul festivalului Cerbul de Aur din România.

După ce s-a mutat în SUA, Dan Bălan a lucrat și la alte piese. Acesta a colaborat de-a lungul timpului cu Bon Jovi, Avril Langvine, Jay Z şi Enrique Iglesias.

Dan Bălan deține titlul onorific de Maestru în Artă, iar în 2009 devine primul compozitor din Republica Moldova nominalizat la Grammy, în calitate de co-autor al superhit-ului ’’Live your Life’’ interpretat de Rihanna, acesta s-a menținut în top-ul Billboard Hot 100 timp de 6 săptămâni pe primul loc. Printre proiectele muzicale ale lui Dan Bălan se mai numără ’’Chica Boom’’, ’’Lendo Calendo’’, ’’Freedom’’.

 

#6 The Motans

https://www.google.com/searchmotans&sourc/photo

Sursa: kankan.md

Trupa ’’The motans’’ a apărut de curând pe piața muzicală de la noi din Basarabia. Formația se bucură de un succes adevărat. Solistul și fondatorul trupei, Denis, a declarat la un post de radio din România că și-a descoperit pasiunea pentru muzică la 17 ani, iar  după domeniul marketing-ului și vânzărilor, acesta și-a dat seama că adevărata vocație îi este muzica. Tot în cadrul interviului, fondatorul a mărturist că în spatele numelui The Motans se află și o semnificație, în viziunea lor între om și pisici se corelează o legăură vizibilă, cele din urmă reprezentând simbolul celor mai libere animale.

Piesele ’’Tu’’, ’’Versus’’  au reșit să cucerească un public larg într-un timp foarte scurt, ca urmare formația The Motans se bucură de o frumoasă audiență la posturile de radio de pe ambele maluri ale Prutului.

 

#5 Irina Rimeș

https://www.facebook.com/IrinaRimesOficial/photos

Sursa: https://www.facebook.com/IrinaRimesOficial/photos

Din lista basarabencelor talentate face parte și Irina Rimeș. Irina a făcut primii pași în cariera muzicală participând la concursuri și festivaluri din țară, printre acestea se numără și show-ul de talente ’’Fabrica de Staruri’’ din Moldova unde a ajuns în finală.

Interpreta a dat lovitura odată cu apariția melodiei ’’Visele’’, cu ea solista s-a remarcat în Basarabia, dar și pese Prut. Ulterior a mai lansat și o trilogie muzicală cu care și-a cucerit fanii ’’Haina ta’’, ’’ Da ce tu’’ și ’’ Iubirea noastră mută’’. Talentul vizibil și aprecierea fanilor o determină pe tânăra artistă să facă pași siguri în domeniu. Munca interpretei nu este răsplătită doar prin apecierile fanilor, ci și prin difuzarea frecventă a melodiilor la posturile de radio din Moldova și România.

Viitorul artistei este unul promițător, cu siguranță ne va bucura în timpul apropiat cu alte proiecte muzicale inedite.

 

#4 Nicoleta Nucă

https://www.facebook.com/nicoleta.nuca/photos/

Sursa: https://www.facebook.com/nicoleta.nuca/photos/

Nicoleta Nucă s-a făcut remarcată prin participarea la concursul de talente ’’X factor’’ România. Odată cu lansarea proiectului muzical ’’Nu sunt’’, Nicoleta a devenit prima concurentă X factor care a obținut un succes extraordinar pe piața muzicală după participarea la concurs.

Talentul și frumusețea moldovencei noastre au prins drag publicului, interpreta se bucură de aprecierea și susținerea fanilor. Piesa ’’Amintiri’’ realizată în colaborare cu Carla’s Dreams a devenit hit într-un timp foarte scurt pe ambele maluri ale Prutului.

În anul 2009, Nicoleta Nucă alături de Boris Covali a câștigat Marele Premiu al Festivalului ’’Golden Wings’’, în palmares artista se mai laudă și cu trofee câștigate la concursurile muzicale din Italia ’’Vociferando Festival’’, ’’Var Talent 13’’.

Difuzată des la radio, interpreta a concertat în mai multe orașe din România, dar și la Chișinău. Faima cântăreţei este vizibilă, cu siguranță Nicoleta își va surprinde fanii în viitorul apropiat cu noi proiecte muzicale spectaculoase.

 

#3 Zdob și Zdub

Sursa: https://www.facebook.com/dinBasarabia/photos

Sursa: https://www.facebook.com/dinBasarabia/photos

Băieții de la Zdob și Zdub sunt un vulcan de energie, iar muzica lor este fără vârstă. În spatele succesului trupei se află o muncă asiduă, formația a luat ființă în anul 1994, iar astăzi se bucură de o discografie bogată.

Combinația dintre hardcore și folclorul românesc i-a dus pe zdubi pe cele mai mari scene europene. Zdob și Zdub a cântat în peste douăzeci de țări și a participat la numeroase festivaluri, printre aceastea se numără: Danemarca – Rokslide, Franța – Sint Fronteras, Elveția – Open Air Gampel, Olanda – Euro Sonic, România – Cerbul de Aur, Polonia – WoodStock.

Formația a ajuns să fie cunoscută și la talie mondială, aceștia au cântat pe aceeași scenă cu Linkin Park, Biohazard, Red Hot Chili Peppers și alții.

În anul 2006, când Republica Moldova participă pentru prima dată în cadrul concursului Eurovision, Zdob și Zdub a adus Basarabiei un plus de faimă și mândrie, formația a ocupat locul şase, înregistrând astfel cel mai bun rezultat de până acum la acest concurs.

Promotori ai folcolorului românesc, Zdob și Zdub conferă unicitate melodiilor cântând alături de lăutarul Vasile Dinu, Surorile Osoianu etc. Ecoul muzical promovat de Zdob și Zdub a ajuns și peste ocean, formația concertând pentru prima dată și în Canada la Montreal.

Pe lângă satisfacție și plăcere, formația aduce în concertele sale și o doză de energie vie, bucurându-se de un public larg.

 

#2 Alternosfera

Facebook.com/Alternosfera

Facebook.com/Alternosfera

În top-ul celor mai apreciate trupe rock din Basarabia, cu siguranţă, se află Alternosfera. Recent trupa a fost desemnată, “Best Romanian Alternative Rock Band”, pentru anul 2016, în urma unui concurs anual organizat de Metalhead.ro, titlu obținut deja pentru al ptrulea an, consecutiv. De asemenea, în cadrul aceluiași concurs, “Haosoleum” a fost desemnat “Best Romanian Alternative Album 2015”.

Alternosfera a luat fiinţă în decembrie 1998, iar primii ani de existenţă au fost de căutare a stilului şi de acumulare a experienţei. În 2005 Alternosfera lansează primul album, “Oraşul 511“ şi “Waminitirile“, piesa ce a invadat televiziunile şi posturile radio din România şi Republica Moldova. Au urmat albumele “Visători cu plumb în ochi sau ultima scrisoare pentru femeia nordică“ în 2007 şi EP-ul “Flori din groapa marianelor“ în 2008. În 2012 a fost lansat albumul “ Virgula“, în 2013 “Epizodia“ şi în 2015 Haosoleum, albume ce compun tripticul “Epizodia“.

Componența actuală a trupei Alternsofera este: Marcel Bostan – voce, clape, Serghei Aladin – chitară, clape, Serj Krasnov – bas, Marin Nicoară – chitară, clape, Eugen Berdea – tobe.

Alternosfera este printre puținele trupe din România și Republica Moldova care se bucură de un public fidel, format din oameni cultivați, cu gusturi muzicale bine definite și cu o capacitate de selectie a produsului muzical calitativ.

Un concert Alternosfera este un dialog dintre trupă și public!

 

#1 Carla’s Dreams

https://www.google.com/search?q=carlas+dreams&source

Sursa: Global Records

Fenomenul Carlas Dreams a luat naștere în 2012. Trupa este compusă dintr-un grup de artiști anonimi ce combină mai multe stiluri muzicale: hip hop, jazz, pop.

Masca este unul dintre elementele cheie ale trupei, deși au înregistrat un succes furtunos și au câștigat admirația multor fani, nimeni nu le știe identitatea tinerilor artiști. Solistul trupei afirmă că aceasta este o modaliate de a transforma urâtul în frumos. De asemenea, în opinia lor, masca este singura metodă de a-și păstra viața personală departe de camerele de filmat.

De când au apărut pe piaţa muzicală din România Carla’s Dreams nu a mai coborât din topurile radio. Majoritatea pieselor lansate au devenit la scurt timp hituri stârnind un adevărat val printre fani.

’’Sub pielea mea #eroina’’ le-a adus și recunoașterea internațională, piesa fiind difuzată la diferite posturi de radio din mai multe țări.

La gala Media Music Awards, Carla’s Dreams a câștigat cele mai multe premii, şapte la număr, și aprecierea a milioane de fani. După ce au câștigat piața muzicală din Basarabia și România, tânăra trupă se îndreaptă și spre cea din Ucraina și Rusia.

————————————————————————————————————————————————————-

Nu putem încheia top-ul artiștilor din Basarabia fără a menționa și contribuția marilor titani ai muzicii de peste Prut. 

# Eugen Doga

https://www.google.com/search?q=eugen+doga&source

Sursa: jurnalul.ro

Incontestabil cel mai mare compozitor român din Republica Moldova este Eugen Doga. Acesta are o notorietate impunătoare asupra culturii din Basarabia.

Recunoscut la nivel internațional, Eugen Doga este autorul mai multor lucrări în domeniul muzicii, dar și al filmului. Compozițiile marelui maestru devenind ulterior  lucrări camerale și balet.

Printre lucrări se numără patru cvartete de coardă, cântece de estradă ’’Codrii mei frumoși’’, ’’Florile dragostei’’ ’’Iubește, iubește’’. Acesta a compus o simfonie, piese instrumentale de cameră, romanțe.

Activitatea sa curpinde și domeniul muzicii de film, devenind unul dintre cei mai renumiți compozitori de cinematografie și filme TV ale vremii. ’’Gingașa și tandra mea fiară’’, ’’ Singur în fata dragostei’’, ’’Șatra’’ se bucură de o sinceră apreciere din partea publicului.

Fiind bun prieten cu Grigore Vieru au realizat împreună lucrări impresionante și în domeniul filmului de animație, unul dintre proiectele distincte fiind ’’Maria Mirabela’’.

Pentru interesul manifestat, pentru îmbogățirea arealului cultural prin muzică și film, pentru exprimarea expresivă și originală, pentru temele patriotice abordate în creație, dar și pentru munca asiduă pe plan politic din primii ani de independență ai țării noastre, Eugen Doga a primit titlul de Maestru Emerit şi  Artist al Poporului. Este decorat cu Ordinul Republicii și cu Ordinul Steaua României în grad de ofițer. În palmares maestrul are și Medalia ”Mihai Eminescu”, dar și Medalia de Aur ’’Omul secolului XX’’ din Statele Unite. De asemenea, Institutul Internațional de cinematografie din Moscova i-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa.

Conform unei decizii speciale a UNESCO producţia ’’Gingașa și tandra mea fiară’’ este cea de-a patra capodoperă muzicală a secolului XX.

 

#Doina și Ion Aldea Teodorovici

https://www.google.com/search?q=doina+si+ion+aldea+teodorovici&souce

Sursa: flacaratv.md

Martiri ai  Mişcării Naţionale din Basarabia, Doina și Ion Aldea-Teodorovici au cântat pentru eliberarea naţională a românilor. Duetul Doina și Ion Aldea-Teodorovici a fost lansat pentru prima dată în cadrul unei seri de creație a poetului Grigore Vieru.

Din dragoste pentru țară, soții Teodorovici au cutreierat satele Moldovei sub acordurile de chitară, aceștia au sădit în inimile românilor basarabeni credința în idealul național. Muzica a fost singura modalitate văzută de către soți pentru reîntoarcerea la limba română și la grafia latină, de altfel, ei sunt primii militanți pentru re-unirea Basarabiei cu România și primii care au cântat despre Eminescu.

La începutul anilor ’90 Ion Aldea-Teodorovici activează în cadrul formaţiei de muzică uşoară ’’Contemporanul’’, condusă de compozitorul Mihai Dolgan. Aici se formeaază în calitate de instrumentist, compozitor şi solist. Mai târziu, Ion Aldea-Teodorovici este decorat cu titlul onorific Artist Emerit din Moldova, pentru contribuția sa la muzica simfonică, de cameră, cântece pentru filme, pentru spectacole dramatice și pentru copii.

’’Salutul Libertății noastre’’ a fost transmis de către aceștia și la festivalurile de muzică din România. În timpul războiului de pe Nistru, în bătaia focurilor de tun, Doina și Ion cântau luptătorilor pentru a le ridica moralul, alături de Grigore Vieru și Adrian Păunescu .

Conștienți de greutatea acestei misiuni pe care și-au luat-o pe umeri, soții Aldea-Teodorovici nu au renuțat la luptă chiar dacă consecința acestei cauze s-a sfîrșit cu moartea lor. Deveniți simbol al libertății și al valorilor sacre românești, soții Aldea-Teodorovici au decedat într-un accident, la data de 3 noiembrie 1992, lăsând în urmă o mare de regrete, o dorință neâmplinită și un patrimoniu muzical bogat.

# Nicolae Botgros și Orchestra Naţională de Muzică Populară ’’Lăutarii’’

Sursa: http://www.ziuadeazi.md

Sursa: http://www.ziuadeazi.md

Orchestra de muzică populară ’’Lăutarii’’ din Chişinău, condusă de maestrul Nicolae Botgros, fara echivoc, este cea mai apreciată orchestră folclorică din întreg spaţiul românesc. Aceasta a fost fondată în anul 1970 în cadrul Filarmonicii de Stat din Moldova de către regretatul  interpret de muzică populară Nicolae Sulac. Iar din 1978 director artistic și prim violonist devine Nicolae Botgros.

’’Magician al viorii’’ împreună cu orchestra au concertat alături de marile nume din muzica populară, Maria Ciobanu, Sofia Vicoveanca, Irina Loghin și alții.

Recunoscuți la talie mondială, maestrul Botgros a dus alături de lăutarii săi faima muzicii populare din Basarabia în zeci de țări europene, dar și peste ocean, Noua Zeelandă, Statele Unite, Australia.

De pe urmele muncii asidue, Lăutarii au cules mai multe albume și o multitudine de proiecte muzicale în colaborare cu artiștii din Republica Moldova, dar şi din România.

Măiestria lui Nicolae Botgros a reușit să păstreze faima și valoarea orchestrei ’’Lăutarii’’, ca urmare, în anul 2002, acesta a fost declarat dirijorul celei mai bune orchestre de muzică populară din întreg arealul românesc.

Pentru realizarea acestui top au fost chestionate 30 de persoane originare dinBasarabia.

Din seria TOP #dinBasarabia au mai fost publicate: Top 5 Bucate #dinBasarabia şi Top 5 Vinuri #dinBasarabia

AUTOR: Letisia Cioaric

Comentarii

Unable to communicate with Instagram.
Abonează-te la newsletter-ul #dinBasarabia pentru a fi la curent cu toate noutățile!