Teatrul Național din Chișinău revine pe scena Naționalului din București

Casa de pe graniță

Anul 2016 aduce pe scena Teatrului Național din București, trupa Teatrului Național „Mihai Eminescu” de la Chișinău, continuând, astfel, proiectul demarat în 2014, Teatru Românesc la București și Chișinău.

Casa de pe Graniță de Slawomir Mrozek și Filumena Marturano de Eduardo Filippo sunt cele două spectacole ce vor fi jucate pe scena de la București, miercuri, 20 ianuarie, de la ora 20.00, la Sala Studio, și respectiv joi, 21 ianuarie, de la ora 20.00, în aceeași sală.

Piesa cunoscutului dramaturg contemporan polonez, Casa de pe ganiță, citită ca o formidabilă fabulă caustică, este o profeție periculos de reală în mileniul bântuit de războaie și calamități, fiind și una dintre creațiile de început ale lui Mrozek, care, din nefericire, își dovedește actualitatea tot mai pregnant, de la un deceniu la altul.

În piesă este descrisă situația unei familii ce primește vestea că granițele au fost retrasate din rațiuni istorice, noul hotar trecând, acum, chiar prin sufrageria lor. Casa de pe ganiță este și un proiect moldo-polonez de succes și o reuniune remarcabilă de forțe artistice. Realizatorii spectacolului vin din Polonia: Agnieszka Korytkowska–Mazur – regia, Pawel Dobrzycki – scenografia, iar Maciej Zakliczynski – mișcarea scenică și selecția muzicală. În spectacol joacă actorii Naționalului din Chișinău: Petru Hadârcă, Silvia Luca, Iurie Negoiță, Ninela Caranfil, Draga-Dumitrița Drumi, Igor Babiac, Petru Oistric, Valentin Zorila, Iurie Radu, Iurie Focșa, Ion Mocanu, Anișoara Bunescu, Lilia Bejan, Mihaela Damian-Oistric, Doriana Zubcu-Marginean, Ana Tkacenko.

Cel de-al doilea spectacol al turneului, Filumena Marturano sau Divorț în stil italian de Eduardo de Filippo, a fost ecranizat și în filmul cu Sophia Loren și Marcello Mastroiani, dar minunatul duet al actorilor basarabeni, Petru Hadârcă și Silvia Luca, îi conferă o nouă profunzime.
Regizată și adaptată de Alexandru Vasilache, povestea aduce multă patimă, o iubire cu năbădăi, dialoguri suculente și cucerește prin sinceritate. Aceasta ar fi pe scurt cartea de vizită a unui spectacol cu mare succes la public.

Turneul la Bucureşti se desfăşoară cu sprijinul Hotelului Capitol.

 Acestea fiind zise, vă așteptăm pe 20 și 21 ianuarie la Teatrul Național din București pentru o doză de teatru basarabean.

Comentarii

Instagram did not return a 200.
Abonează-te la newsletter-ul #dinBasarabia pentru a fi la curent cu toate noutățile!