Teatrul Național din Chișinău revine pe scena Naționalului din București

Casa de pe graniță

Anul 2016 aduce pe scena Teatrului Național din București, trupa Teatrului Național “Mihai Eminescu” de la Chișinău, continuând, astfel, proiectul demarat în 2014, Teatru Românesc la București și Chișinău.

Casa de pe Graniță de Slawomir Mrozek și Filumena Marturano de Eduardo Filippo sunt cele două spectacole ce vor fi jucate pe scena de la București, miercuri, 20 ianuarie, de la ora 20.00, la Sala Studio, și respectiv joi, 21 ianuarie, de la ora 20.00, în aceeași sală.

Piesa cunoscutului dramaturg contemporan polonez, Casa de pe ganiță, citită ca o formidabilă fabulă caustică, este o profeție periculos de reală în mileniul bântuit de războaie și calamități, fiind și una dintre creațiile de început ale lui Mrozek, care, din nefericire, își dovedește actualitatea tot mai pregnant, de la un deceniu la altul.

În piesă este descrisă situația unei familii ce primește vestea că granițele au fost retrasate din rațiuni istorice, noul hotar trecând, acum, chiar prin sufrageria lor. Casa de pe ganiță este și un proiect moldo-polonez de succes și o reuniune remarcabilă de forțe artistice. Realizatorii spectacolului vin din Polonia: Agnieszka Korytkowska–Mazur – regia, Pawel Dobrzycki – scenografia, iar Maciej Zakliczynski – mișcarea scenică și selecția muzicală. În spectacol joacă actorii Naționalului din Chișinău: Petru Hadârcă, Silvia Luca, Iurie Negoiță, Ninela Caranfil, Draga-Dumitrița Drumi, Igor Babiac, Petru Oistric, Valentin Zorila, Iurie Radu, Iurie Focșa, Ion Mocanu, Anișoara Bunescu, Lilia Bejan, Mihaela Damian-Oistric, Doriana Zubcu-Marginean, Ana Tkacenko.

Cel de-al doilea spectacol al turneului, Filumena Marturano sau Divorț în stil italian de Eduardo de Filippo, a fost ecranizat și în filmul cu Sophia Loren și Marcello Mastroiani, dar minunatul duet al actorilor basarabeni, Petru Hadârcă și Silvia Luca, îi conferă o nouă profunzime.
Regizată și adaptată de Alexandru Vasilache, povestea aduce multă patimă, o iubire cu năbădăi, dialoguri suculente și cucerește prin sinceritate. Aceasta ar fi pe scurt cartea de vizită a unui spectacol cu mare succes la public.

Turneul la Bucureşti se desfăşoară cu sprijinul Hotelului Capitol.

 Acestea fiind zise, vă așteptăm pe 20 și 21 ianuarie la Teatrul Național din București pentru o doză de teatru basarabean.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0

Comentarii

 • Despre vie și vinuri, #dinBasarabia 🍇🍁🍷 #wineofmoldova #vindinbasarabia #euvindinbasarabia #wine #goodwine #moldova #romania #basarabia #autumn #nature #beatiful 
Foto: Maxim Chumash
 • Când se lasă toamna, peste podgoriile #dinBasarabia 🍃🍂🍁🍇 #basarabia #romania #podgorii #toamna #autumn #beatiful #nature #love 
Foto: Maxim Chumash
 • Poză de azi, #dinBasarabia, fără filtru 🍃🍁🍂😍 #nofilter #toamna #moldova #autumn #loveautumn #october #beautifuloctober #chisinau #romania #basarabia #chumash #photography 
Autor: Maxim Chumash
 • Toamna #dinbasarabia 🍃🍂🍁
#soldanesti #chumash #basarabia #moldova #romania #photography #autumn #beautifulnature #panorama
 • Rețeta perfectă de vară: #vindinbasarabia #rose #rece la #munte in #Romania 😍🍷🇷🇴 #dinbasarabia #wine #wineofmoldova #goodwine #dinbasarabia100 #basarabia #moldova
 • Acel moment când #wizzair are dreptate 👍🇷🇴 #chisinau #romania #dinbasarabia
 • București, îți mai amintești?
#bucuresti #basarabia #dinBasarabia
 • De-ai curge, tu, Prutule,
De-ai curge pe Nistru,
Să nu mă mai desparţi
De fraţii mei!
De-ai curge tu, Prutule,
De-ai curge pe Mureş,
Ca liber să pot asculta
Cântecul nostru,
Cântecul neamului meu!
De-ai curge tu, Prutule,
De-ai curge pe Olt,
Să nu
Mai fiu întrebat
Ce caut eu,
Ce caut în Ţara mea?! Grigore Vieru

#dinbasarabia #grigorevieru #prut #prutriver #romania #moldova #basarabia
 • Cele mai gustoase cireșe sunt cele mâncate direct din copac 🍒😂😍
#cirese #dinbasarabia #cherry
 • #dinBasarabia ® - marcă înregistrată 💯

#trademark #marcainregistrata #vindinbasarabia #basarabia #brand #romania #moldova #agepi
 • LIVE view #dinBasarabia
Chișinău ->> 🛫✈️🛬 București. De acasă-acasă🇹🇩🇹🇩
#airmoldova #chisinau #bucuresti #romania #basarabia #airline 
Foto: @durneavlad
 • Fetele #dinBasarabia mănâncă vată pe băț 😁🌺🌱🌾🍭❤ Foto: @monicasaftoiu 
#feteledinbasarabiasuntobucurie #basarabia #bucurie #moldova #chisinau #bucharest #romania #vatapebat #sweet
Abonează-te la newsletter-ul #dinBasarabia pentru a fi la curent cu toate noutățile!

Please leave this field empty.