Premierii României şi R. Moldova au semnat un Memorandum privind interconectarea energetică

Premierul Victor Ponta şi omologul său din Republica Moldova, Chiril Gaburici, au semnat joi, la Chişinău, un Memorandum de Înţelegere privind realizarea interconectării energetice a celor două state, relatează hotnews.

ponta-gaburici-300x168

Memorandumul semnat de cei doi premieri prevede realizarea proiectelor de interconectarea atât pe piaţa gazelor naturale, cât şi pe cea a energiei electrice.

Pe partea de gaze naturale, memorandumul vizează prelungirea gazoductului Iaşi-Ungheni până la Chişinău pentru a oferi Republicii Moldova o alternativă la gazul rusesc. Gazoductul urmează să fie prelungit nu doar pe teritoriul Moldovei, ci şi pe cel românesc, până la Oneşti.

Pe partea de energie electrică este propusă realizarea interconexiunii Isaccea (România)-Vulcăneşti-Chişinău şi un studiu de fezabilitate vizând o a doua interconexiune electrică.

Proiectele de interconectare energetică ar necesită o investiţie estimată la 750 de milioane de euro, mai arată sursa citată, dintre care 421 de milioane de euro reprezintă costul pentru infrastructură de pe teritoriul Republicii Moldova, iar 329 de milioane pe teritoriul României. Investiţiile urmează fi implementate în perioada 2015-2018.

Citește mai mult pe epochtimes-romania.com

Comentarii

Instagram has returned invalid data.
Abonează-te la newsletter-ul #dinBasarabia pentru a fi la curent cu toate noutățile!