Festival Medieval

26-28 iunie 2015
12:00
Basarabia, Complexul etno-cultural VATRA

Aflat la cea de-a doua ediție în acest an, Festivalul Medieval sub genericul „Bătălia de la Vaslui a lui Ştefan cel Mare”, una crucială pentru istoria Basarabiei, va marca 540 ani de la cea mai mare victorie a lui Ştefan cel Mare faţă de Imperiul Otoman.

Anul trecut, evenimentul s-a bucurat de un succes vertiginos, adunând în platou aproximativ 25 000 de vizitatori în cele două zile ale evenimentului, pe 28 și 29 iunie 2014.

Pe 26 iunie 2015, Armata Națională va da startul spectacolului printr-o paradă a ostașilor medievali și demonstrație a colecțiilor de arme. Cluburi istorice din Europă vor realiza spectacole teatralizate cu trubaduri, cavaleri și tabere medievale.

În zona copiilor vor fi dansuri medievale, bătălii medievale improvizate cu cei mici, ateliere de creaţie, plimbări cu poneiul şi calul, tobogane. Pe fundalul decorului medieval va fi amenajat un studio foto cu animatori şi personaje istorice.

În incinta muzeului va fi  prezentată o expoziţie de către Academia de Ştiinţe a Moldovei şi colecţionarul Petru Costin, care vor aduce drapele istorice, icoane, unelte de muncă, arme albe, dar şi o hartă a Moldovei, confecţionată din peste 162 de mii de monede vechi. La Vatra va fi amenajată o veritabilă curte regală cu tron, sceptru, coroană şi mantie, unde vizitatorii se vor putea fotografia. De asemenea, aceştia vor putea admira pe tarabele meşterilor populari lucrări inedite sau chiar vor putea participa la confecţionarea lor.

Muzica medievală veritabilă va fi indispensabilă la acest festival. Pe scena mare vor evolua solişti şi formaţii instrumentale profesioniste, dar şi trupe de amatori, reprezentanţi ai folclorului medieval atât din Republica Moldova, cât şi din străinătate.

Odată cu apusul soarelui, călătoria medievală în stil european de la Vatra va încheia cu un rug enorm, ecou din secolele demult trecute.

 

Instagram has returned invalid data.
Abonează-te la newsletter-ul #dinBasarabia pentru a fi la curent cu toate noutățile!