Basarabeanul care creează cele mai trăsnite pălării

Ca și în multe alte povești de viață, norocul vine printr-o întâmplare. O întâmplare a fost să plece într-o vacanță în Spania, ca să decidă ulterior că acolo va rămâne. O întâmplare a fost să creeze o rochie și să i se propună de clientă să-i facă și o pălărie în set. Deloc o întâmplare a fost ca pălăria să placă și clienta să aibă alte prietene care să-și doreasă și ele câte o pălărie, ca să înceapă istoria creatorului de pălării Vlad Straticiuc.

Pe scurt v-am prezentat un fost profesor de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, specializat în tapiserie, care acum și-a făcut în Spania reputația unui creator de pălării, care mai de care mai trăsnite.

straticiuc7

Trăiește nu din pălării. Are un alt job cotidian. Dar pălăriile îl fac să vibreze, ori de câte ori primește o comandă nouă. Și comenzile vin din diverse locuri. Poate să-l contacteze o domnișoară de onoare la o nuntă și să-i comande o pălărie pentru rochia sa de gală.  Sau un cuplu de îndrăgostiți care se pregătește pentru o petrecere futuristă.

Normal că talentul său nu putea rămâne neobservat. În 2009 Vlad Straticiuc a aflat, iarăși din întâmplare,  despre un concurs de pălării, care se desfăşura la Ascot, Anglia, în cadrul celebrelor curse de cai „Royal Ascot”. Nu avea timp să creeze ceva nou, de aceea a trimis două dintre pălăriile pe care le avea deja confecţionate. Rezultatele urmau să fie cunoscute peste o lună, timp în care uitase de acest eveniment. Mare i-a fost uimirea când a fost contactat de organizatorii concursului, anunţându-l că este câştigătorul premiului special.str26

Un an mai târziu a participat la acelaşi concurs, plasându-se pe locul II. Peste doi ani, şi-a prezentat lucrările la Concursul Internaţional de Pălării, dedicat jubileului de 60 de ani de domnie a Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, de unde a ieşit învingător. Premiul mare presupunea un master-class cu Dillon Wallwork, designerul care confecţionează pălării pentru casa regală engleză.  Această întâlnire l-a marcat pe Vlad și l-a convins, aproape urecuperabil, că deși pălăriile nu îi asigură pâinea zinică, nu va renunța atât de ușor la ele.

Recent l-a contactat un creator de rochii de mireasă ca să-i propună o colaborare. A ieșt spectaculos, iar Vlad ar fi putut cu ușurință să-și facă o pălărie din laurii adunați. Barcelona Bridal Week este cel mai important eveniment de specialitate din Spania. Designeri reputați se adună pe pasarela Gaudi ca să-și prezinte colecțiile da gală.

straticiuc

”Am participat în acest eveniment la invitația designerului Sabrina Saree, pentru colectia sa de rochii de gală. Tot lucrul a trebuit să fie executat în mai puțin de trei săptămâni, deoarece  decizia de a prezenta rochiile cu pălării a fostluată pe ultima sută de metri.Am avut doar două zile pentru a găsi și prezenta idea și apoi am realizat 13 piese pentru colecție”, povestește artistul cu mândrie, după ce numele i-a apărut în presa spaniolă.

straticiuc3 straticiuc4

Sursa: Klumea.eu

Comentarii

Instagram has returned invalid data.
Abonează-te la newsletter-ul #dinBasarabia pentru a fi la curent cu toate noutățile!