Arcul de Triumf din Chișinău în Top 10 cele mai frumoase arcuri din lume

Foto: wikipedia.org

Foto: wikipedia.org

Arcul de Triumf din Chișinău a ocupat poziția a cincea într-un Top 10 al celor mai frumoase arcuri din lume, realizat de revista rusă „Aeroflot Premium”.

Primele patru poziții au fost ocupate de arcurile din Moscova (Rusia), Rimini (Italia), Paris (Franța) și Londra (Marea Britanie).

Arcul de Triumf din Chișinău (numit un timp Porțile Sfinte, iar sub regimul sovietic — Arcul Victoriei) este un monument de arhitectură construit în 1841, pentru a comemora victoria armatelor rusești asupra turcilor. În interiorul arcului se află un clopot care a fost turnat din metalul tunurilor turcești capturate în război.

Arcul de Triumf, aflat pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, are în plan formă de pătrat și dispune de două niveluri. Înălțimea monumentului este de 13 m. Capitelurile celor patru piloni ai construcției au fost sculptate în stil corintic. Nivelul superior este decorat în stil clasic. Pe partea frontală este montat un orologiu mecanic, luminat în timpul nopții, care însă nu anunță prin sunet ora exactă.

Arcul de triumf din Chișinău se află pe axa de simetrie a ansamblului arhitectural ce mai cuprinde și Catedrala Nașterii Domnului, Clopotnița acesteia, Piața Marii Adunări Naționale și Casa Guvernului din Chișinău.

Sursa: diez.md

Comentarii

Instagram has returned invalid data.
Abonează-te la newsletter-ul #dinBasarabia pentru a fi la curent cu toate noutățile!