Aproape jumătate din totalul exporturilor, perfectate electronic

vămuire electronică

Numărul agenților economici care au trecut la vămuire electronică este în continuă creștere. Dacă în 2014 erau înregistrate câteva zeci de declarații electronice la export, astăzi, numărul acestora a crescut considerabil și constituie până la 40% din totalul exporturilor.

Agenții economici din Republica Moldova pot declara electronic nu doar exporturile dar și importurile de mărfuri. Odată cu lansarea declarării electronice au fost create 9 posturi vamale virtuale/electronice care asigură procesarea declarațiilor vamale, depuse de agenții economici din toate regiunile țării.

În cadrul posturilor electronice toate actele vamale sunt perfectate prin intermediul sistemului automatizat, exclusiv în format electronic, iar mărfurile pot fi transportate direct la frontieră, în cazul exportului sau la depozitul agentului economic, în cazul importului, fără a fi necesară prezentarea acestora la postul vamal intern.

Vămuirea electronică elimină contactul direct între agentul economic şi colaboratorul vamal în momentul depunerii declaraţiei vamale şi examinării ei. Astfel, se minimizează riscurile de corupţie, iar întreaga procedură devine absolut transparentă şi supravegheată în regim on-line.

Odată cu eliminarea documentelor pe suport de hârtie şi trecerea la procesarea doar electronică a tranzacţiilor de export,producătorilor li s-a oferit posibilitatea de a deveni mai competitivi pe piaţa străină, minimalizând timpul de vămuire şi reducându-le considerabil costurile aferente exportului produselor autohtone.

Sursa: bani.md

[ssba]

Comentarii

Instagram has returned invalid data.
Abonează-te la newsletter-ul #dinBasarabia pentru a fi la curent cu toate noutățile!